top of page
חיפוש
תמונת הסופר/תEran Weisbard

איך מחמאה נכונה יכולה לשנות את עתיד הילד שלך: המחקר המהפכני של קרול דואק על חשיבה מתפתחת

כוחן של מילים: כיצד ניסוייה של קרול דואק מסטנפורד שינו את האופן שבו אנחנו חושבים על חינוך


כולנו היינו שם - שואלים ילד קטן "איך היה בבית הספר היום?", מתפעלים מהציור שלו, ואולי אפילו משבחים אותו על חוכמתו. אך האם ידעתם שהמילים הפשוטות שאנחנו משתמשים בהן ביום-יום עשויות לעצב את האופן שבו הילדים חושבים על עצמם? לא מדובר רק בנחמדות או בעידוד – מדובר בתפיסה שלמה שמעצבת את עתידם.


הכניסה לעולם המחשבה: קרול דואק והגילוי המהפכני

פרופסור קרול דואק מאוניברסיטת סטנפורד היא מהחוקרים הבולטים בעולם בתחום הפסיכולוגיה ההתפתחותית, והיא עשתה מהפכה בהבנה שלנו על כוחן של מילים והשפעתן על תבניות החשיבה של ילדים. בניסויים המפורסמים שלה, היא חשפה כיצד הדרך שבה אנחנו משבחים את ילדינו יכולה להשפיע באופן דרמטי על היכולת שלהם להתמודד עם אתגרים, ללמוד ולהתפתח.


דואק חקרה את המושגים "חשיבה מקובעת" (Fixed Mindset) ו-"חשיבה מתפתחת" (Growth Mindset) כדי להסביר את האופן שבו ילדים רואים את יכולותיהם וכיצד מילים ומשוב יכולים להוביל לשינוי משמעותי. במילים פשוטות, מדובר בשתי גישות בסיסיות להבנה העצמית של יכולותינו:

  • חשיבה מקובעת: גישה בה הילדים מאמינים שהיכולות שלהם – כמו אינטליגנציה או כישרון – הן תכונות קבועות ובלתי ניתנות לשינוי. ילדים בעלי חשיבה זו נוטים להימנע מאתגרים, מכיוון שהם חוששים מכישלון שיאשר את חוסר היכולת שלהם.

  • חשיבה מתפתחת: גישה בה הילדים מאמינים שיכולותיהם ניתנות לפיתוח באמצעות עבודה קשה, לימוד והתמדה. ילדים אלו נוטים לראות באתגרים הזדמנות ללמידה ולצמיחה, ולא כאיום על זהותם.


איך מחמאה תמימה יכולה לשנות הכול

בניסוי אחד, דואק וצוותה בחנו ילדים לאחר שביצעו משימה שהצליחה להם בצורה טובה. מחצית מהילדים קיבלו מחמאה על האינטליגנציה שלהם, למשל: "אתה כל כך חכם!" – משפט שנראה תמים וחיובי. המחצית השנייה קיבלה מחמאה על המאמץ שהשקיעו: "עבדת ממש קשה!" – משפט שמדגיש את תהליך הלמידה והמאמץ.

כאשר הילדים התמודדו לאחר מכן עם משימה מאתגרת יותר, התוצאות היו מדהימות: הילדים שקיבלו מחמאה על האינטליגנציה העדיפו לא לקחת סיכונים ולבחור במשימות קלות, מכיוון שחששו לאבד את התואר "חכם". לעומתם, הילדים שקיבלו מחמאה על המאמץ היו נכונים לנסות משימות קשות יותר, ואף נהנו יותר מהאתגר.

המסקנה של דואק הייתה ברורה: הדרך שבה אנו משבחים ילדים יכולה להשפיע על התפיסה העצמית שלהם – האם הם נולדו עם כישרון מסוים וצריכים להימנע ממצבים שיערערו זאת, או שהם יכולים לשפר את עצמם כל הזמן באמצעות עבודה והשקעה.





איך נוכל להשתמש בכוחן של מילים לטובת הילדים?

בעידן שבו השאיפה להצלחה מרחפת מעל ראשיהם של ילדים רבים, המחקרים של דואק הם תזכורת חיונית לכך שהשפה שלנו היא כלי עוצמתי בעיצוב דפוסי החשיבה של הדור הבא. אם נרצה לגדל ילדים עם חשיבה מתפתחת, נוכל להתחיל בשינוי הדרך שבה אנחנו מדברים איתם:

  • שבחים שממוקדים בתהליך: במקום לשבח את התוצאה ("אתה גאון!"), שווה להתמקד במאמץ ובתהליך. משפטים כמו "עבדת ממש קשה על זה", "לא ויתרת עד שמצאת פתרון" או "אני גאה בך על שהתמודדת עם האתגר" מפתחים אצל ילדים הבנה שהמאמץ והלמידה הם החשובים, ולא רק התוצאה הסופית.

  • לעודד התמודדות עם כישלון: במקום לראות כישלון כאסון, אפשר לעזור לילדים להבין שזה חלק טבעי מהלמידה. משפטים כמו "מה למדת מהמצב הזה?" או "איך היית מנסה לעשות את זה אחרת בפעם הבאה?" יפתחו אצלם גישה חיובית לאתגרים.


השפעת החשיבה המתפתחת בעולם המבוגרים

גם עבורנו, המבוגרים, הרעיון של חשיבה מתפתחת יכול להיות שינוי תפיסתי משמעותי. האם אנחנו מאמינים שאנחנו יכולים ללמוד ולגדול גם בשלב מאוחר יותר בחיים? האם אנחנו רואים בכישלונות שלנו כהזדמנויות? המסקנות של דואק יכולות לשנות את האופן שבו אנו מתמודדים עם קשיים, ומלמדות אותנו שלא רק ילדים יכולים להרוויח מהשינוי הזה.

הניסויים של קרול דואק פתחו בפנינו דלת לעולם חדש שבו המילים שלנו הן יותר מסתם כלי לתקשורת – הן כוח שמעצב את עולמם הפנימי של ילדינו, ואולי גם שלנו. אז בפעם הבאה שאתם עומדים לשבח ילד, תזכרו: התמקדות במאמץ ובתהליך עשויה להפוך אותם למנהיגים של העתיד, עם אמונה שאין דבר שהם לא יוכלו להשיג.

שתפו את המאמר הזה עם החברים שלכם, כי המילים שאנחנו בוחרים להשתמש בהן היום, הן אלו שעשויות לעצב את דור המחר.



31 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page