top of page

5 טיפים להורים של ספורטאים 

IMG_0043.JPG

"הדבר היחיד בעל ערך שאנחנו יכולים להשאיר לילדינו הוא מה אנחנו, לא מה שיש לנו" (לאו בוסקאליה)

family-playing-basketball-in-summer-BDL8
IMG_9668.JPG

5 טיפים להורים של ספורטאים

אז הילדים שלכם נכנסו לעולם התחרותי של הספורט ואתם רוצים לעזור להם להצליח ועל הדרך לקבל שעורים חשובים לחיים. בתקופה שהילדים של כולנו זקוקים לגירויים רבים בשביל להתעניין במשהו. ילדכם פיתח תשוקה למשהו מאתגר, בריא ומהנה ולכם יש הזדמנות להיעזר בתשוקה שלהם בשביל לפתח את האישיות והזהות שלהם. אז בבקשה, הינה 5 טיפים שמשלבים ניסיון מהשטח וידע מדעי על איך אתם יכולים לעזור לילדכם:

1. תפקיד ההורה הוא החשוב ביותר

ספורטאי שמעוניין להצליח או אפילו להתמודד בצורה טובה עם התחרות מוקף באנשי מקצוע שתפקידם לעזור לו לעשות זאת. מאמן, עוזר מאמן, מאמן כושר, פסיכולוג ספורט, תזונאי ועוד. במקרים רבים, מתוך רצון לעזור לילדכם להצליח, אתם מתחילים לתת עצות מקצועיות לילד שלכם. מעבר לכך שאתם עלולים לפגוע בילדכם על ידי כך שהוא לא ידע למי להקשיב, להורה או למאמן. אתם מפספסים את התפקיד הכי חשוב שלכם. בשביל להצליח בספורט ובחיים על הילד לפתח אישיות חזקה ויציבה שתצליח להתמודד עם כל הקשיים, הביקורות, האכזבות והמשברים שהספורט והחיים זורקים לכיוונך. אישיות חזקה תוביל ספורטאי למקומות הרבה יותר גבוהים מאשר טכניקת בעיטה או טקטיקת משחק כזאת או אחרת. וזה התפקיד הכי חשוב שלכם, להיות העוגן שהם יכולים להישען עליו בזמן שבחוץ סוער. טיפ קטן מאיפה להתחיל, תבקשו מילדכם לבחור חמישה ערכים שהם חלק ממנו וממי שהוא רוצה להיות. תשוחחו איתם על כך ותמצאו התנהגויות שיביאו לידי ביטוי את הערכים שהם מעוניינים שיהיו חלק מהזהות שלהם. בסוף כל יום תנהלו שיחה אילו מהערכים הללו באו לידי ביטוי.

ערכים גדולים, מעשים קטנים!

 

2. תעזרו להם לפתח עוד תחומי עניין

לספורטאים רבים הספורט הוא הדבר המרכזי בחייהם. לכן הוא גם תופס מקום גדול בזהות שלהם. חוסר הצלחה בספורט או חס וחלילה פציעה עלולים להוביל לדכאון, אבל, לחץ או בלבול אצל הספורטאי לגבי מי הוא ומה הוא עושה עם החיים שלו (כך נמצא בעשרות מחקרים). המחויבות שלכם כהורים היא לעזור לילדכם לפתח עוד תחומי עניין בחיים, גם לספורטאים המבטיחים ביותר. ספורטאי שמרגיש שיש לו כמה רבדים פחות יתפוס את עולמו כקורס לאחר אכזבות בספורט. עוד תחומי עניין יעזרו לאזן את הספורטאי וכך להתמודד טוב יותר עם הלחץ והקשיים המלווים לחייו כספורטאי.

 

3. תלמדו אותם ש"כישלון הוא הדרך להצלחה"

רבים מאתנו וגם מילדינו תופסים כישלון כאי-הצלחה במשהו, לדוגמא: הפסד בתחרות, החמצה גדולה, ביצוע לא טוב ועוד. אבל אם נסתכל על האלופים הכי גדולים בכל ספורט נגלה בדרך כלל שהם לא מצליחים ו\או לא הצליחו לאורך הדרך בדיוק כמו כולם אם לא יותר. תשתמשו במודלים שלהם לחיקוי ותשתפו דוגמאות מהחיים שלכם בשביל ללמד אותם שהדרך לשיפור ולהצלחה עוברת דרך אלפי אי-הצלחות. היחידים שלא טועים הם אלו שלא עושים, אלו שיושבים על הספסל או פרשו. לכן הכישלון היחידי הוא אי-עשייה! להיות עם אומץ לעשות ולא לוותר זאת כבר הצלחה בפני עצמה. או כפי שאמר תומס אדיסון, ממציא הנורה, כאשר נשאל איך לא וויתר לאחר שנכשל 10,000 פעם לבנות נורה? "לא נכשלתי פעם אחת פשוט מצאתי 10,000 דרכים איך לא לבנות נורה".

 

4. תלמדו אותם להתרכז בדברים שבשליטתם

"כשאני מתרכז בדברים שלא בשליטתי אני פוגע בדברים שכן בשליטתי" (ג'ון וודן, מגדולי מאמני הכדורסל בכל הזמנים). לכולנו זה קורה, במיוחד כשאנחנו לא מצליחים במשהו שחשוב לנו. אנחנו מתחילים לחפש אשמים. השופט היה נגדנו, המאמן לא אוהב אותי, המגרש לא היה טוב, החברים לא מוסרים לי, הבוס\המורה\המפקד נגדי. בפסיכולוגיה זה נקרא מיקוד שליטה חיצוני. האדם מאמין כי חייו והחלטותיו נשלטים בידי סביבתו, בידי כוח עליון או בידי אנשים אחרים. לרוב יאמין שהצלחותיו נבאו ממזל. ירגיש חסר אונים ולחץ מוגבר מכיוון שאינו שולט על המצב ולכן לא יאמין שיוכל לשנות את המצב על ידי מאמץ. לעומת זאת אדם בעל מיקוד שליטה פנימי מאמין שהוא שולט בחייו, ייקח אחריות, יהיה פחות מושפע מדעות של אחרים, נוטה לעבוד קשה יותר בשביל להשיג את המטרה שלו. יהיה לו ביטחון עצמי מול אתגרים ונוטה להיות יותר בריא ומאושר. איך עושים את זה? קודם כל על ידי דוגמא אישית ושיתוף ממקרים שלכם. לאחר מכן על ידי שיחות על סיטואציות שהם עוברים בספורט ובחיים. תנסו ביחד למצוא רעיונות איזה פעולות ה יכולים לעשות בשביל להשיג את הדברים שהם רוצים. 

 

5. תפרידו בין הספורט לבית

מניסיוני במקרים רבים ספורטאים והוריהם לוקחים איתם הביתה את תוצאות התחרות. זה בא לידי ביטוי בחוסר מצב רוח, הסתגרות בחדר, חוסר תקשורת ועוד. שימו לב, הילדים קולטים מסרים של שפת גוף וטון דיבור אפילו יותר מאת התוכן (לפי מחקרים מסר מועבר 55% על ידי שפת גוף, 38% על ידי טוב הדיבור ורק 7% על ידי התוכן). אם לא נעשה את ההפרדה כשאנחנו מגיעים הביתה אנחנו נוסיף לחץ לילד ונפגע במקום הבטוח שלו, המקום שהוא יודע שאוהבים אותו ומקבלים אותו בכל מצב. בנוסף, גם הוא צריך לדעת שמחר יש יום חדש ומטרות ישנות, הוא צריך להמשיך לעבוד קשה ובשביל זה הוא יצטרך המון אנרגיה חיובית.

להיות הורה לספורטאי תחרותי הוא אתגר לא קל בפני עצמו. אך הספורט מקנה לנו המון הזדמנויות לעזור לילדינו ללמוד לקחת אחריות, לנהל את עצמו, להרים את הערך העצמי שלו, איך להתמודד עם קשיים ועוד המון דברים אחרים.

אם אתם רוצים לעזור לילדכם לממש את הפוטנציאל שלו, לקבל כמה שיותר כלים מהספורט בזמן שהוא נהנה מהדרך אתם מוזמנים להשאיר פרטים ואני אחזור אליכם לשיחת היכרות.

ההודעה נשלחה בהצלחה

bottom of page